Corona in Malawi


Status april 2020:
Zoals u eerder heeft kunnen lezen, is ook in Malawi de Corona niet onopgemerkt gebleven. Veel Malawianen die werkzaam waren in Zuid-Afrika zijn naar huis gestuurd. Samen met besmette Malawianen zijn zij teruggereisd en in Malawi opgevangen. Zij moesten allen in thuisisolatie, maar hoe hou je afstand als je met vijf mensen in een kamer/hut woont? Praktische problemen, wat voor ons eenvoudiger is.

De overheid van Malawi wilde een algehele lockdown, maar dan vormde honger een groter gevaar dan Corona. De rechtbank heeft daarom besloten dat een lockdown niet door mocht gaan.

Vanaf 1 april zijn de scholen gesloten, zonder vervangend onderwijs. Hierdoor is echter een flinke leerachterstand ontstaan. Er is hoop dat de scholen deze maand weer open gaan. Maar hoe dit opvangen met klassen van 50 tot 100 kinderen?

Kerken mochten maar tien bezoekers ontvangen, waardoor voor veel mensen het langere tijd niet mogelijk was om iets van diensten bij te wonen. U zult begrijpen dat er in Malawi geen internet-uitzendingen mogelijk zijn, zoals bij ons. Sommige mensen zochten elkaar thuis op om toch iets van zondagsviering te hebben. Momenteel mogen 100 mensen in de kerk, waardoor kerkbezoek weer mogelijk is.

De economie heeft ook een diepe deuk opgelopen, beperking van goederen heeft de prijs nog meer verhoogd, waardoor de situatie voor veel mensen nog meer schrijnend is geworden.

Vanuit het EBC hospital (met naastgelegen ‘onze’ moeder-kindkliniek, ons project van 2012) is in de omgeving voorlichting gegeven over Corona. Verder is er hygiene-materiaal en voedsel uitgedeeld.

Wilt u met ons voor onze vrienden in Malawi bidden?Status april 2020:


Wij leven in een bijzondere tijd. Zoveel mogelijk thuis blijven. Geen contact met andere mensen. 1,5meter afstand houden. Het is allemaal zo afstandelijk en voor velen ook erg eenzaam. Wij wensen iedereen alle goeds toe en dat wij er als christenen voor elkaar zullen zijn.

Helaas hebben wij te horen gekregen dat er in Malawi nu ook besmettingen met Corona zijn. Ook in de buurt van onze eerder gerealiseerde projecten. Er zijn daar nauwelijks beschermingsmiddelen. Verder zijn er in het hele land slechts 25 IC-bedden en dat voor een land met 18 miljoen inwonders (ter vergelijking: in Nederland is het aantal IC-bedden opgeschaald naar 2.400 bedden op 17 miljoen inwoners). Wij merken dan ook de angst bij artsen, want hoe te handelen als het virus verder gaat verspreiden? De vraag is of de overheid hierin zou kunnen steunen; de inschatting is van niet.

Helpen?

Stichting 'Opdracht in Afrika' heeft aan de EBC/ het ziekenhuis op het compound in Thyolo een eerste financiële ondersteuning verricht om beschermingsmiddelen te kunnen aanschaffen. Maar dit is nog lang niet genoeg. Wij willen u en jullie dan ook vragen onze broeders en zusters in Malawi mee te nemen in jullie gebed. Samen staan wij sterk!

Wanneer u en jullie financieel willen helpen, dan is dat uiteraard van harte welkom. Dat kan door -onder vermelding van 'Corona Malawi'- een gift over te maken op onze rekening (zie hiervoor onze contactpagina). Wij zorgen dan vervolgens dat dit via de stichting naar Malawi gaat.

Wij wensen jullie Gods zegen toe. Ook nu het in ons land even anders gaat dan wij gewend zijn. Samen met Hem zijn wij sterk.

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen: info@hoevelakennaarmalawi.nl)